The Team

Kjell Madland

Gründer og styreleder, Altibox Norway Chess
Gründer og styremedlem Norway Summit

Kjell er gründeren av Norway Chess og har jobbet med det fra idéstadiet til hva det er i dag: verdens sterkeste 10-manns turnering anerkjent over hele verden. Kjell er unikt kreativ og har evnen til alltid å kunne tenke utenfor boksen.  

Han har en lang erfaring fra næringslivet. Kjell startet sitt eget byggefirma som 22 åring og har siden det hatt lederstillinger i flere selskaper, blant annet som distriktssjef i GK inneklima, daglig leder i Jadarhus Gjesdal, regionsjef for Norema og som daglig leder i Bryne FK i hele 10 år, derav 4 år i Tippeligaen.  Kjell er like involvert i Altibox Norway Chess og alt som følger med som han har vært fra han fikk idéen. I tillegg er han også gründer og styremedlem i Norway Summit.  

Benedicte Westre Skog

Prosjektleder Altibox Norway Chess
Daglig leder, Norway Summit 

Benedicte er prosjektleder i Altibox Norway Chess, verdens sterkeste sjakkturnering hvor hun i tillegg sitter i styret. Der har hun vært med siden 2015 og har vært en stor del av utviklingen av Norway Chess merkevaren. Benedicte har også hatt  stor innflytelse på å utvikle konseptet Norway Summit helt fra idéstadiet. Hun har i tillegg til oppgavene som daglig leder i Norway Summit, ansvar for programmet, bidragsytere og markedsføring. Benedicte har en MSc grad i International Development fra Nederland og har studert i en rekke andre land, blant annet, Canada (BA Honors), India og Mexico. 

Vladimir Kramnik

Kommentator i den offisielle, internasjonale websendingen 

Vladimir Kramnik er en kjent sjakk-stormester fra Russland. Han var verdensmester i klassisk sjakk fra 2000 til 2007.

Kramnik har vunnet tre lag-gullmedaljer og tre individuelle medaljer under sjakk-olympiader, men han er kanskje mest kjent for å beseire Garry Kasparov i 2000 hvor han ble verdensmester i klassisk sjakk. Videre forsvarte han tittelen i 2004 og beseiret Péter Lékó, og i 2006 beseiret FIDE verdens sjakkmester, Veselin Topalov, i en foreningskamp. Kramnik mistet tittelen i 2007 til Viswanthan Anand, som da vant World Chess Champion-turneringen. Han utfordret Anand igjen i 2008 under World Chess Champion turneringen, men det endte igjen med tap.

Kramnik forblir likevel en toppspiller og karakteriseres som en sjakklegende av mange. Med en topp-rating på 2817 (oktober av 2016) gjør ham til den åttende høyest rangerte sjakkspilleren gjennom tidene. Vladimir Kramnik kunngjorde at han la opp som profesjonell sjakkspiller i januar 2019. I de offisielle uttalelsene sa han at han fremover ønsker å fokusere på prosjekter knyttet til sjakk for barn og utdanning.

Kramnik har deltatt som spiller i tre utgaver av Altibox Norway Chess, i 2014, 2016, og 2017.
Vi er meget stolt av å ha han ombord på Altibox Norway Chess-teamet til 2020-turneringen.

Judit Polgar

Kommentator i den offisielle, internasjonale websendingen 

Judit Polgar ble født i Ungarn og regnes som tidenes beste kvinnelige sjakkspiller, med blant annet to OL gullmedaljer. I en alder av 15 år brøt hun Bobby Fishers rekord ved å bli den yngste stormesteren i sjakk. Hun har vært rangert som verdens beste kvinnelige sjakkspiller i over 25 år, og av denne grunn fikk hun tildelt en plass i Guinness rekordbok i 2014.

Polgar var rangert som topp 10 beste spillere på Open World Ratingliste (for menn) og deltok på verdensmesterskapsturneringen i 2005. I løpet av sin karriere har Judit beseiret flere verdensmestere,
inkludert Kasparov, Karpov, Anand og Carlsen.

Hun er sølvmedaljemedlem i det ungarske olympiske herrelandslaget, for første gang i 2002, og deretter gjentok hun suksessen i 2014. Etter å ha vunnet sølvmedalje i sjakk-olympiaden for andre gang, kunngjorde hun at hun legger opp som profesjonell sjakkspiller. Under EM i 2015 ledet hun de ungarske mennene som lagkaptein, hvorav de fikk bronsemedaljen.

Judit Polgar Chess Foundation ble etablert i 2012 og er i dag hovedarrangør av den årlige Global Chess Festival. Judit er lidenskapelig interessert i å promotere spillet, inspirere yngre generasjoner, og å gjøre en forskjell i utdanningen til barn og unge. Judit Polgar er forfatteren av prisvinnende bøker for profesjonelle
sjakkspillere og barn.

Judit og hennes team har utviklet det prisbelønte sjakkpalasset og et sjakklekeplassprogram for barn i alderen 4-11 år. Disse utdanningsprogrammene tar i bruk sjakk som læringsverktøy for å bedre barns utvikling og for å gjøre det mulig å utnytte kunnskaper gjennom sjakk.

Judit satser også på likestilling og ble tildelt tittelen «Planet 50-50 Champion» av UN Women i 2016. Judit mottok også James Joyce-prisen av University College Dublin i 2017.

Anemone Kulczak

Hoveddommer

Anemone Kulczaks far lærte henne å spille sjakk da hun var 7 år
gammel. Hun har spilt mange turneringer i tenårene. Hun ble sjakkdommer for 16 år siden, og har dømt i over 80 turneringer i
Frankrike og andre land (Round Robin-turneringer, French National
Championship, og internasjonale åpne turneringer). Hun har i tillegg vært med på
organiseringen av mange internasjonale turneringer i Frankrike og
regionsdirektør for dommere i 10 år.
I Norge har hun vært sjefsdommer fem ganger under Altibox Norway Chess
(2013, 2014 og 2017, 2018 og 2019) og sektordommer under sjakk-Olympiaden i Tromsø.
I det daglige liv jobber hun som personalsjef og HR lærer ved
University of Nice. Hun er også fransk foreleser, og en av de 24 medlemmene
i styringskomiteen for den franske føderasjonen, i tillegg til at hun gir nasjonal
dommertrening.
Hun var den første kvinnen som ble sjakkdommer under en “sjakkboksing” turnering, noe som er en hybrididrett av sjakk og boksing, der konkurrenter veksler mellom sjakk og boksing.

Anastasia Sorokina

Meddommer

Anastasia Sorokina, en kvinnelig internasjonal mester (2001), International Arbiter (2002), FIDE Trainer (2005) og International Organizer (2018). Hun ble født 26. januar 1980 i Minsk, Hviterussland. I 2003 flyttet Anastasia til Australia og jobbet som sjakktrener i Queensland School of Chess, og deretter under Chess Kids-turneringen i Melbourne. Senere åpnet hun sitt eget FIDE-lisensierte sjakkakademi. Hun bor for tiden i Hviterussland med familien.
Anastasia har vært hoveddommer og meddommer ved flere World Chess Olympiads, en rekke FIDE Grand Prix-arrangementer, samt en rekke store internasjonale turneringer og FIDE-turneringer.
I 2017 ble Anastasia valgt som president for Hviterusslands sjakkforbund. Under hennes ledelse ble Hviterussland en kjent arrangør av flere internasjonale turneringer og ble valgt til å arrangere den 45. verdenssjakk-olympiaden for 2022, og VM for 2020 og 2021.
I 2018 ble Anastasia Sorokina valgt som FIDEs visepresident.

Anastasia var også meddommer under årets Altibox Norway Chess, og vi er stolte av å også ha henne med til neste års turenering.

Shohreh Bayat

Meddommer

Shohreh Bayat er en internasjonal sjakkdommer, rådgiver for FIDE Arbiters ‘Commission, og Woman FIDE Master. Hun er Asias første og eneste kvinnelige Category-A IA og den eneste kvinnelige FIDE-foreleseren på kontinentet. Shohreh er en av få kvinner i sjakkverdenen som er operatør av elektroniske sjakkbrett.
Som spiller har hun vært deltaker for det iranske landslaget, som vant det 3rd Women’s World Islamic Games (2001), og oppnådde 5. rangering i Asian Girls U18 Championship (2004). Hun har vunnet en rekke iranske turneringer, for eksempel Iranian Women’s Chess Festival Championship, Iranian Women’s Blitz Championship, Iranian Junior championship og Iranian Universities Chess Championship.
Listen over offisielle verdensbegivenheter som hun har vært sjakkdommer for, er ganske omfattende: Kandidatturnering for kvinner 2019, verdensolympiader 2014,2016 & 2018, verdensmesterskap for kvinner 2017 og 2018, FIDE World Cadet Rapid & Blitz Championship 2018 & 2019, World Junior Mesterskap 2017, Verdensmesterskap for seniorlag 2017, verdensmesterskap for ungdom 2015 etc.
Hun er også blitt utnevnt til hoveddommer i kvinnenes verdensmesterskap for sjakk i 2020, mellom Ju Wenjun og Aleksandra Goryachkina.

Shohreh har en mastergrad i naturvitenskap, og hun har publisert tre artikler i internasjonale tidsskrifter.

Altibox Norway Chess 2020 blir Shohrehs første, og vi gleder oss veldig til å ha henne med på dommerteamet helt fra Iran.