Kort om Norway Chess

Norway Chess er i dag kjent som verdens sterkeste sjakkturnering. Hvert år møtes sjakkeliten i Stavanger for å delta i denne actionfylte turneringen, og for mange spillere er det kanskje den mest attraktive turneringen de deltar på 

Gjennom Norway Chess turneringen har Stavanger blitt til en av verdens sjakkmetropoler.Denne årlige begivenheten er blitt en viktig arena for Stavanger og regionen ellers. Arrangøren har fortsatt ambisiøse mål som utvikling og utnyttelse av de mulighetene som foreligger.

Norway Chess har spilt en stor rolle i å gjøre sjakk tilgjengelig for alle, spesielt av:

  • kommersialisere sjakk som sport
  • introdusere sjakk på nasjonal tv
  • bidra til utvikling av sjakk
  • utnytte muligheten sjakk gir til å koble mennesker fra alle bakgrunner, kulturer, aldre og språk
  • fokus på sponsorer og høyt nivå av profesjonalitet


Vi tilbyr en profesjonell, internasjonal live webcast (flere språk).

Vi arrangerer en internasjonal,  åpen turnering hvert år.

Våre turneringer og sidearrangementer blir satt på spektakulære arenaer.

 

Historien til Norway Chess

Sjakkeventyret startet i 2012 med ideen om å lage verdens sterkeste sjakkturnering på norsk jord. Gründer av Norway Chess, Kjell Madland, spurte om hvorfor det ikke var noen internasjonal elitesjakkturnering i hjemlandet til Magnus Carlsen (dette var før Carlsen ble verdensmester). I oktober 2011 var Madland vert for en samtidig sjakkturnering med Magnus Carlsen i byen Ålgård. 25 spillere i alderen 10 til 80, en blanding av kjendiser og lokalbefolkningen spilte mot hverandre og klarte å ta verdensstjernene.

Den aller første Norway Chess-turneringen ble arrangert før Magnus Carlsen ble verdensmester. Den gang var det utrolig for de fleste at 6-7 timer sjakk kunne underholde halvparten av den norske befolkningen foran TV-en. I dag er det blitt nasjonal TV-sport, og det norske folk snakker om sjakk, spiller sjakk og brenner for dette ekte, verdensomspennende spillet på en helt ny måte. Andre land følger nå.

Siden oppstarten har Norway Chess hatt fokus på å være innovativ, kreativ og høyst profesjonell. I løpet av de første årene ble sjakkrundene spilt på unike steder som Flor & Fjære, Universitetet i Stavanger, Aarbakke, Utstein kloster og Stavanger konserthus. Disse begivenhetene har vært historiske og gitt enorm markedsføring av regionen. Norway Chess har blitt en solid organisasjon av internasjonal anerkjennelse. Foruten vår egen verdensmester Magnus Carlsen, har vi hatt deltakere og gjester som Vishy Anand og sjakklegenden Garry Kasparov.

I 2017 var Norway Chess vert for den sterkeste sjakkturneringen i 10 spillere i historien, ifølge spillernes rangeringer. Verdenssjakkeliten møtes årlig i Stavanger for å delta i det som nå har blitt mer enn bare en turnering. Gjennom Norway Chess har Stavanger blitt en sjakkmetropol og et forbilde for en helt ny måte å tenke på sjakk og dens rolle i samfunnet og i sportens verden.

Sjakkens Wimbledon

Garry Kasparov uttalte i 2014 at «Norway Chess is the Wimbledon of Chess». Minner om andre store sportsbegivenheter som faktisk Wimbledon, viser at Norway Chess er en fremtredende og følelsesmessig gjenkjennelig aura. De som følger spillene og kommentarene på nett og via tv-kringkasting blir fordypet i en spennende og minneverdig setting. Det er nettopp det som har gjort sjakkturneringen internasjonalt kjent siden begynnelsen. Utallige timer og ressurser er brukt for å oppnå den statusen Stavanger by nå har som en internasjonal sjakkby. Spillere, presse, publikum, FIDE, og alle som er interessert i sjakk anser Stavanger som en av de beste sjakkbyene i verden. Eller som Arkady Dvorkovich har sagt det: ”Jeg kjenner ikke Stavanger på grunn av olje og gass, men heller på grunn av sjakk. ”

Ny tidskontroll og sluttspill fra Armageddon

I 2019 tok vi den litt risikable, men spennende beslutningen om å endre spillformatet. Dette var ikke lett, ettersom vi hadde liten eller ingen anelse om hvordan det skulle bli i praksis, og sjakk er tross alt et spill av mye tradisjon. Etter å ha rådført oss med topp-spillere, kom vi til enighet om at det var verdt å prøve. I Armageddon er tidskontrollene betydelig kortere, og utfallet av spillene er alltid avgjørende. Spillerne som gjorde uavgjort i det klassiske spillformatet, måtte fortsette til et spill av Armageddon. Tilbakemeldingene har vært veldig positive både fra spillerne, men også fra sjakkeksperter. FIDEs president, Arkady Dvorkovich, sa til og med at de følger nøye med på den nye måten å spille sjakk på. Den nye tidskontrollen og Armageddon-sluttspillet førte til at den offisielle sendingen doblet seerne. Nå er Armageddon mer populært en noen gang.

Kringkasting og kommentering

I dag sendes turneringene våre i flere land rundt om i verden, både av nasjonale TV-kringkastere og også online gjennom flere kjente plattformer som Twitch og YouTube og Chess.com. I løpet av fjorårets turnering har vi nådd 2,5 millioner seere bare via nasjonal tv i Norge. De siste månedene har sjakkverdenen sett en historisk enestående økning i spillere og seere.