Sjakkmat på Altibox Norway Chess

Tilbake
INVITASJON TIL PRESSE

 

Sjakkmat på Altibox Norway Chess

 

Hvilken sjakkmester er også en mester på kjøkkenet? Fredag 7. juni skal Magnus Carlsen, Vishy Anand, Fabiano Caruana og syv andre sjakkmestre prøve seg som konkurransekokker, under veiledning av kandidatene til Årets kokk 2019. Oppgaven er å lage den mest smakfulle konkurranseretten, basert på norsk laks og norske vårgrønnsaker.

Sted:  Nofimas kjøkken på Måltidets Hus, Richard Johnsens gate 4, 4021 Stavanger
Kl.:    11.30 – 14.00

Sjakkmat-konkurransen er et samarbeid mellom Altibox Norway Chess og Stiftelsen Årets kokk (tidligere Bocuse d’Or Norge). Målet er å føre konkurransemennesker på tvers av disipliner sammen for å samarbeide, lære av hverandre og inspirere hverandre.

Det er sjakkspillerne som skal i ilden mot hverandre, mens kokkene skal være lagledere og veilede dem på konkurransekjøkkenet. Maten bedømmes av et dommerpanel bestående av en sjakkmester og tre Bocuse- og Michelin-kokker.

 

Om konkurransen

Hvert lag får fersk norsk laks, norske vårgrønnsaker, meieriprodukter og tørrvarer.  I alt har de 15 minutter på å diskutere hva de skal lage og 45 minutter på å tilberede maten, for så å servere den på tallerkener til konkurransens fire dommere.

Kl. 12:00-12:15: Lagene offentliggjøres, de bestemmer hva de skal lage mens de velger grønnsaker.

Fra kl. 12:15: Konkurransestart. Lagene starter med fem minutters mellomrom.

Fra kl. 13:00: Første lakserett presenteres for juryen. Siste lag bærer ut sin rett kl. 13:20.

Ca. Kl. 13:40: Vinner kåres.

Etter konkurransen blir det mulighet til å gjøre intervjuer med sjakkmesterne, kokkene og dommerne.

 

Om deltagere og dommere

Lagledere blir Årets kokk-kandidatene Christian André Pettersen, Filip August Bendi, Marius Dragsten Kjelsrud og Øyvind Bøe Dalelv. Rasmus J. Skoglund, som vant bronse i Årets kokk 2017, er femte lagleder.

De ti sjakkmestrene som skal utfordre hverandre på konkurransekjøkkenet er Magnus Carlsen (Norge), Fabiano Caruana (USA), Shakhriyar Mamedyarov (Azerbajian), Ding Liren (Kina), Maxime Vachier-Lagrave (Frankrike), Viswanathan Anand (India), Alexander Grischuk (Russland), Levon Aronian (Armenia), Wesley So (USA) og Yangyi Yu (Kina).

I juryen sitter vår olympiske mester og Bocuse-kokk Sven Erik Renaa, Bocuse-kokk Gunnar Hvarnes og Michelin-kokk Roger Joya fra SABI. Altibox Norway Chess stiller med den fjerde dommeren, og hvem det blir avsløres på fredag.

Om Stiftelsen Årets Kokk (tidligere Bocuse d’Or Norge)

Stiftelsen Årets Kokk er norske mesterkokkers «olympiatopp», og organiserer Årets kokk, som er den nasjonale kvalifiseringen til Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or. Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert og dugnadsdrevet. Formålene til stiftelsen er å jobbe for pallplass i verdensfinalen, bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.

Foreningen Årets kokk Akademiet organiserer de norske Bocuse-kokkene. 14 norske mesterkokker har siden 1987 konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk og legger hovedretningen for Stiftelsen.

 

Kontakt

For Stiftelsen Årets kokk:
Kjersti Vikør, tlf.: 959 10 654, e-post: [email protected]

For Altibox Norway Chess:
Janne Johnsen, tlf.: 480 82 646

 

Øyvind Bøe Dalelv

Filip August Bendi

Gunnar, V

CAP, H

Marius, V

Rasmus J. Skoglund