Fra milepæl til tradisjon: Norway Chess Women fortsetter i 2025

Tilbake

En historie om mangfold og likestilling

Norway Chess har lenge gått i bresjen for likestilling i sjakkverdenen. Gjennom årene har vi med stolthet hatt kvinner i sentrale roller under turneringene våre, blant annet som hoveddommer, dommere, kommentatorer, presseansvarlige og i andre viktige stillinger.

Norway Chess Women 2024. Bilde av Roy-Andre Tollefsen.

2024: Et gjennombrudd for kvinnesjakk

2024 markerte et vendepunkt i vårt arbeid for å løfte kvinnesjakken på den internasjonale arenaen. Vi lanserte verdens første likestilte superturnering for kvinner – en parallell turnering på samme sted, med identisk format, antall spillere og premiepenger som hovedturneringen. Dette banebrytende tiltaket satte en ny standard i sjakkverdenen.

Benedicte Westre Skog, medeier og daglig leder i Norway Chess, uttrykte sin glede under Norway Chess 2024:

– Vi har i flere år hatt som mål å skape en turnering for kvinner med like premiepenger, så jeg er utrolig glad for at det nå er blitt en realitet.

Viktigheten av likestilling i sjakk

Kjell Madland, grunnlegger, styreleder og turneringsdirektør for Norway Chess, understreker betydningen av dette initiativet:

– Slik må det være nå. Det betyr enormt mye for kvinner i sjakk, men også for alle som er opptatt av sporten.

Vårt hovedmål var å sette søkelyset på kvinner i sjakk – en underrepresentert gruppe – og å etablere en ny norm for likestilling i sporten. Vi håper at synligheten og suksessen til kvinnenes superturnering vil inspirere flere jenter til å begynne med sjakk og vise unge kvinnelige spillere at det finnes gode muligheter for å bli profesjonelle.

Norway Chess Women 2025

Vi vet at varig endring krever kontinuitet og forpliktelse. Derfor er vi stolte av å kunne meddele:

I 2025 fortsetter vi med Norway Chess Women-turneringen, side om side med Norway Chess-turneringen!

Benedicte Westre Skog understreker viktigheten av dette langsiktige engasjementet:

– Da vi bestemte oss for å arrangere en kvinneturnering, var det viktig for oss at dette ikke bare skulle være en ‘engangsgreie’. Vi ville ikke at det bare skulle være et PR-stunt med en ‘historisk kvinneturnering med like premiepenger’, som så forsvinner året etter. Derfor har det vært avgjørende for oss å sikre at vi kan gjennomføre dette også neste år.