Møt årets spillere!

Tilbake

Norway Chess offentliggjør spillerne som kommer til årets Norway Chess turneringer!

For 12. året på rad går den prestisjetunge Norway Chess turneringen av stabelen. Mandag 27. mai til 7. juni i SR-Bank sitt hovedbygg i Stavanger.

Den internasjonale turneringen hvor Magnus Carlsen årlig møter sine største rivaler, skal i år bestå av 6 spillere. Nytt av året, er at Norway Chess også skal arrangere verdens første likestilte kvinnelige turnering, Norway Chess Women’s Tournament. Denne skal foregå i samme spillesal som Norway Chess, til samme tid og med samme antall spillere.

Historisk turnering
Norway Chess inviterer årlig spillere ut i fra verdens rankingen, og plukker ut de beste innen topp 15-listen. Av topp 100 spillere i verden er det ingen kvinner på listen. Du må ned til nr. 115 før du finner en kvinnelig spiller. Hvorfor det er så få kvinner i toppen er et sammensatt spørsmål, men en ting er sikkert, og det er at kvinner ikke ofte blir invitert til å spille i toppturneringer i åpen klasse. Premiepengene i egne kvinneturneringer er heller ikke sammenlignbart med topp-turneringer i åpen klasse.

Norway Chess har et ønske om å sette dette på agendaen. Over noen år har det blitt jobbet med å få sponsorer med til å dekke en egen kvinneturnering. Sparebank stiftelsen SR-bank, Sparebank-1 SR-bank, EY og Stavanger kommune er de som er gått sammen for å gjøre turneringen til en realitet.

Det har vært viktig for arrangør å skape en egen turnering for kvinner, nettopp for å øke fokus på kvinner i sjakk. Å gi kvinner flere muligheter til turneringer, med premiepenger som gjør at de kan satse på profesjonell sjakk, er viktig. I tillegg er det viktig med kvinnelige forbilder for yngre sjakkspillere som ønsker å satse. I Norway Chess Women’s Tournament vil 3 av 6 spillere ha VM-titler på cv’en.

«Etter å ha arbeidet over flere år med å få på plass sponsorer til å dekke en kvinneturnering, er vi stolt og veldig glad for at denne turneringen endelig skal finne sted. Vi håper at turneringen vil kunne inspirere yngre, kvinnelige sjakkspillere til å satse profesjonelt på sjakk, så håper vi at flere superturneringer vil ta etter og arrangere turneringer for kvinner med like premiepenger som i åpen klasse. Vi har sterk tro på at disse grepene vil få fortgang på prosessen å få flere kvinner i toppen. Det jobbes hardt på grasrot nivå over hele verden, men bevisstgjøring må også skje på topp-nivå. Nå ønsker vi at dette skal bli et fast tilskudd til den årlige Norway Chess turneringen og ber om at sponsorer som setter likestilling og mangfold på agendaen tar kontakt hvis de ønsker å være med oss.»
-Benedicte Westre Skog, Norway Chess. 

To regjerende verdensmestre
Regjerende verdensmester i sjakk, Ding Liren, deltar i Norway Chess turneringen i år, for tredje gang. Den regjerende kvinnelige verdensmesteren, Ju Wenjun, deltar også i Norway Chess Women’s Tournament, begge to er fra Kina. I tillegg vil selvsagt Magnus Carlsen være på plass og fjorårets vinner av Norway Chess, Hikaru Nakamura. Se fullstendig liste lenger ned.

 

Søskenpar spiller i hver sin turnering
Norway Chess skriver også historie når søskenparet Praggnanandhaa Rameshbabu og Vaishali Rameshbabu skal konkurrere side om side i hver sin superturnering. Begge deltar for første gang i Norway Chess og Norway Chess Women’s Tournament. Praggnanandhaa Rameshbabu vant Norway Chess Open i 2022, men det er altså første året han deltar i superturneringen. Vaishali Rameshbabu er den tredje kvinnen i India som har oppnådd stormestertittelen, noe som gjør henne og broren Praggnanandhaa til den første bror-søster-duoen noensinne som har oppnådd stormestertittelen.

I Norway Chess Women’s Tournament deltar legenden Pia Cramling. Tross sin alder i sjakk-verden, har hun holdt seg i storform.

«Pia Cramling er nordens kvinnelige svar på Magnus Carlsen, og vi er veldig fornøyde med at hun takket ja til å delta. Cramling er utrolig positiv til konseptet vårt og det er derfor ekstra hyggelig at hun, og de andre spillerne, også er gode ambassadører for det utvidede budskapet vi ønsker å sende til verden.»
-Benedicte Westre Skog, Norway Chess. 

Norway Chess har fortsatt en policy om ikke å ha med spillere fra Russland og Belarus.

Spillerfeltet i Norway Chess
Magnus Carlsen (Norge). Nummer 1 i verden.
Fabiano Caruana (USA). Nummer 2 i verden.
Hikaru Nakamura (USA). Nummer 3 i verden.
Verdensmester, Ding Liren (Kina). Nummer 4 i verden.
Alireza Firouzja (Frankrike). Nummer 6 i verden.
Praggnanandhaa Rameshbabu (India). Nummer 13 i verden.

Spillerfelt i Norway Chess Women’s Tournament
Koneru Humpy (India). Nr. 2 i verden av kvinner.
Lei Tingjie (Kina). Nr. 4 i verden av kvinner.
Verdensmester for kvinner, Ju Wenjun (Kina) Nr. 5 i verden av kvinner.
Anna Muzychuk (Ukraina). Nr. 7 i verden av kvinner.
Vaishali Rameshbabu (India). Nr. 14 i verden av kvinner.
Pia Cramling (Sverige). Nr. 31 i verden av kvinner.