Et steg nærmere likestilling i sjakksporten

Tilbake

Norway Chess vil skape historie og varig endring
Som et ledd i arbeidet med å oppnå likestilling i sjakk, jobber Norway Chess med å realisere en drøm: å etablere av en superturnering for kvinner. Med støtte fra Sparebankstiftelsen SR-Bank og Stavanger kommune, og sponsing fra anerkjente bedrifter som EY og SpareBank 1 SR-Bank, er dette historiske arrangementet ønsket å få til parallelt med den prestisjetunge Norway Chess-turneringen i mai/juni 2024. Målet er at den kvinnelige turneringen skal ha likestilte premiepenger og service, til tross for at kvinnelige spillere har lavere rating enn mannlige. Dette viktige initiativet har som mål å rette oppmerksomheten mot kvinner i sjakk, en gruppe som historisk sett har vært underrepresentert, og bidra til å sette en ny standard for likestilling i sjakksporten.

Kvinner i sjakk – en kamp for anerkjennelse
Gjennom tidene har kvinner møtt store utfordringer når det gjelder å bli anerkjent og representert i sjakkverdenen. Selv om mange kvinnelige spillere har vist eksepsjonelle ferdigheter, har sjakksporten vært dominert av mannlige utøvere. Ratingforskjellen mellom de høyest rangerte mannlige spillerne og de høyest rangerte kvinnelige spillerne har ofte vært betydelig, noe som gjenspeiler utfordringer på grasrotnivå som gjør det vanskeligere for kvinners fremgang i sjakksporten.


Setter nye standarder
Betydningen av Norway Chess’ initiativ strekker seg utover selve turneringen. Ved å øke synligheten og anerkjennelsen av kvinner i sjakk signaliserer de en ny standard for sjakksporten som helhet. Det er viktig å anerkjenne at talent i sjakk går på tvers av kjønn, og like muligheter for kvinnelige spillere bør fremmes på alle nivåer. Ved å fremme inkludering, mangfold og lik representasjon sender Norway Chess et tydelig signal til sjakkmiljøet og samfunnet for øvrig, og understreker viktigheten av å fjerne kjønnsbaserte barrierer.


Oppmuntre fremtidige generasjoner
Norway Chess’ engasjement for likestilling vil forhåpentligvis ha stor betydning for fremtidige generasjoner sjakkspillere. Ved å gi unge jenter og kvinner selvtillit til å dyrke sin lidenskap for sjakk, fungerer turneringen som en katalysator som inspirerer til endring og fremmer økt kvinnelig deltakelse i sjakksporten. Håpet er at synligheten og suksessen til superturneringen for kvinner vil oppmuntre flere jenter til å begynne med sjakk og flere unge kvinner til å satse på sjakk.

Norway Chess ønsker å rette en stor takk til Sparebankstiftelsen SR-Bank for deres bemerkelsesverdige bidrag på 2 millioner kroner for å støtte en kvinnelig superturnering. Deres sjenerøsitet, sammen med støtten fra anerkjente sponsorer som EY, SpareBank 1 SR-Bank og Stavanger kommune, er drømmen om en superturnering for kvinner ett skritt nærmere virkeligheten. Det er viktig å presisere at Norway Chess fortsatt søker ytterligere sponsorer for å sikre at turneringen blir en realitet. Med støtte fra sjakkmiljøet og fremtidsrettede organisasjoner er Norway Chess klar til å sette et uutslettelig preg på arbeidet for likestilling og styrking av kvinners stilling i sjakken.

Benedicte Westre Skog and Kjell Madland from Norway Chess receiving a donation from Sparebankstiftelsen SR-Bank during Norway Chess 2023. To the right: Ellen Instefjord, Gift and Communications Manager at Sparebankstiftelsen SR-Bank.

 

«Norge regnes for å være et svært likestilt land. Men det er ikke til å stikke under en stol at kvinner fortsatt henger etter på flere områder. Det gjelder også rammevilkårene for kvinner i idretten, også i sjakken. Her må kvinner som ønsker å satse på sjakk, ofte ha en jobb ved siden av. Vi i Sparebankstiftelsen SR-Bank er stolte over å kunne bidra til å utvikle en stormesterturnering for kvinner sammen med Norway Chess. Vi har derfor gitt en gave på 2 millioner kroner til stormesterturneringen for kvinner.»

– Ellen Instefjord, gave- og kommunikasjonssjef

 

«Dessverre er det fortsatt slik at kvinner i sjakkverdenen sliter med å kombinere sjakktrening med lønnet arbeid. Dette begrenser kvinnelige sjakkspilleres muligheter til å trene, vinne konkurransene med de store premiene og motta sponsormidler. Sammen med Norway Chess ønsker EY å støtte en egen kvinneturnering der premiepengene er like store som i den åpne turneringen.»

– Christin E. Bøsterud, Country Managing Partner, Norge, Ernst & Young

Christin Bøsterud, Country Managing Partner, Norway, Ernst & Young har vært ledende i EY sitt engasjement i sjakk og spesielt for kvinner i sjakk gjennom samarbeidet med Norway Chess.

 

Noen fakta om dagens situasjon for kvinner i sjakk sammenlignet med menn:

  • 15 menn har vært over 2800 på all time high rating, kun én kvinne har vært over 2700 (Judit Polgar 2735) og 6 kvinner har vært over 2600.
  • Kvinner er underrepresentert i elitesjakkturneringer, og det er ingen kvinnelige deltakere som er gode nok og klarer kvalifisere seg til i turneringer som Kandidatturneringen, som avgjør hvem som blir utfordrer til verdensmesterskapet i sjakk (den åpne syklusen).
  • Kvinners deltakelse synker på høyere nivåer, noe som tyder på en kjønnsforskjell som må utjevnes for å skape større inkludering.
  • Kvinnelige spillere som Judit Polgár og Hou Yifan fungerer som forbilder og viser kvinners potensial og evner i sjakkverdenen.