Årets spillerfelt er her!

Tilbake

Vi er stolt over å kunngjøre det offisielle spillerfeltet for det kommende Norway Chess-turneringen 29. mai – 9. juni. Årets turnering kommer til å bli en spennende begivenhet, med noen av verdens mest talentfulle sjakkspillere.

Blant spillerne er Stormestrene Magnus Carlsen, Alireza Firouzja, Anish Giri, Wesley So, Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana, Shakhriyar Mamedyarov og Aryan Tari, som alle har deltatt i Norway Chess tidligere år.

I tillegg er vi glade for å ønske to nye unge talenter velkommen til turneringen: 18 år gamle Stormester Nodirbek Abdusattorov fra Usbekistan som allerede har rukket å bli verdensmester og olympisk mester og 16 år gamle Stormester Dommaraju Gukesh fra India.

Fullstendig liste over spillere:

GM Magnus Carlsen (Norge)
GM Alireza Firouzja (Frankrike)
GM Anish Giri (Nederland)
GM Wesley So (USA)
GM Hikaru Nakamura (USA)
GM Fabiano Caruana (USA)
GM Shakhriyar Mamedyarov (Aserbajdsjan)
GM Nodirbek Abdusattorov (Usbekistan)
GM Dommaraju Gukesh (India)
GM Aryan Tari (Norge)

Nodirbek Abdusattorov, rangert som nummer 17 i verden, er en usbekisk stormester som i 2021 vant VM i hurtigsjakk og spilte på førstebordet for Uzbekistan som vant den 44. FIDE Sjakk Olympiaden. Han gjorde begge deler da han var 17 år gammel og ble den yngste spilleren noensinne som klarte det. Han sier følgende om sin kommende deltakelse i Norway Chess:

«Jeg var veldig glad da jeg ble invitert til turneringen. Jeg er virkelig veldig spent på å spille i denne turneringen og ser frem til å spille underholdende sjakk» – Abdusattorov

Dommaraju Gukesh, bedre kjent som Gukesh D, er rangert som nummer 18 i verden og har blitt beskrevet som et sjakkvidunder. Han er den tredje yngste personen i historien som har kvalifisert seg til tittelen Stormester. I 2022, i en alder av 16 år, ble han den yngste spilleren noensinne som slo nåværende verdensmester Magnus Carlsen, da han slo Carlsen i en kamp i en online sjakkturnering. Også i 2022 ble Gukesh den yngste indiske spilleren som krysset 2700 ratingen, og ble den yngste indiske spilleren som brøt seg inn i World Top 100.

Se Gukeshs videohilsen til Norway Chess fans nedenfor:

 

Spilleformat

Formatet for Norway Chess-turneringen er round robin, hvor alle deltakerne møter hverandre etter tur, med Armageddon. Turneringen starter mandag 29. mai med en lynsjakkturnering, og runde 1-9 spilles fra 29. mai til 9. juni. Det vil være to fridager, 2. juni, som er dagen for Norway Chess Games, og 7. juni.

Når det gjelder tidskontroll, vil hver spiller få 120 minutter på klokken med et tillegg på 10 sekunder etter trekk 40. Tidskontrollen for Armageddon-spillet er 10 minutter for hvit og 7 minutter for svart med et tillegg på 1 sekund per trekk for begge spillere, fra trekk 41.

Premiepenger
Premiepotten for turneringen er 2 500 000 NOK.
Premiepengene vil bli fordelt følgende:

  1. plass: NOK 750 000
  2. plass: NOK 400 000
  3. plass: NOK 250 000
  4. plass: NOK 200 000
  5. plass: NOK 180 000
  6. plass: NOK 170 000
  7. plass: NOK 160 000
  8. plass: NOK 140 000
  9. plass: NOK 130 000
  10. plass: NOK 120 000

Vi gleder oss til å se disse svært dyktige sjakkspillerne i aksjon. Vi ser frem til å arrangere en minneverdig turnering!

Du kan se turneringen direkte på stedet i Stavanger (Finansparken), eller følge den på nettet og på TV på Chess.com (engelsk) eller TV 2 Sport2 / Play (norsk).