Om oss

Altibox Norway Chess er i dag kjent som verdens sterkeste sjakkturnering. Hvert år møtes sjakkeliten i Stavanger for å delta i denne actionfylte turneringen, og for mange spillere er det kanskje den mest attraktive turneringen de deltar på 

Gjennom Altibox Norway Chess turneringen har Stavanger blitt til en av verdens sjakkmetropoler.  Denne årlige begivenheten er blitt en viktig arena for Stavanger og regionen ellers.  Arrangøren har fortsatt ambisiøse mål som utvikling og utnyttelse av de mulighetene som foreligger.  

 

Historien 

Sjakkeventyret startet på Ålgård i Rogaland hvor en idé om å lage verdens sterkeste turnering på norsk jord ble realitet. 

Gründer og styreleder i Altibox Norway Chess, Kjell Madland, undret seg over at det ikke fantes en verdensturnering i Magnus Carlsens hjemland, han hadde tross alt vært i eliten en god en stund allerede da.  

I oktober 2011 arrangerte han simultansjakk med Magnus Carlsen i Westernbyen på Ålgård. 25 spillere fra 10 til 80 år, en blanding av kjendiser og lokale helter, fikk bryne seg på verdensstjerna. Det var utrolig viktig å ha med Magnus helt fra begynnelsen av.  

Den aller første Norway Chess turneringen ble arrangert før Magnus Carlsen ble verdensmester. Mesterskapet i Chennai ble et vendepunkt her hjemme for den store sjakkinteressen. På det tidspunktet var det utenkelig for de aller fleste at et parti sjakk på 6-7 timer kunne trollbinde halve den norske befolkningen foran TV-apparatene. I dag snakker folk om sjakk, spiller sjakk, og er opptatt av dette genuine, verdensomspennende spillet på en helt ny måte.  

Altibox Norway Chess har siden oppstart vært nyskapende og kreativ i sjakk-verdenen. Videre ønsker arrangøren å gi regionen og Norge for øvrig, positiv oppmerksomhet. Under Norway Chess turneringen arrangeres også en nasjonal turnering for skole-elever, en åpen, internasjonal turnering, næringslivskonferanse og ca. 30 andre arrangementer side om side med hovedturneringen. 

Altibox Norway Chess har siden oppstart hatt et fokus på å være nyskapende og kreativ. De første årene foregikk spillerunder på unike steder som Flor & Fjære, Universitetet i Stavanger, Aarbakke, Utstein kloster og Stavanger Konserthus. Hovedgrunnen for det var å vise frem regionen på en unik måte. Alle disse arrangementene har vært historiske i sin klasse med en markedsføring som har skapt enorm verdi for Norge.  

Altibox Norway Chess har i dag blitt en solid organisasjon av internasjonal kaliber. Foruten vår egen verdensmester, Magnus Carlsen, har alle Topp 15 på verdens «all time high» liste deltatt i turneringen. Unntaket er Garry Kasparov som til gjengjeld har besøkt turneringen to ganger og kalt Norway Chess for sjakkens svar på Wimbeldon. Deltakere og gjester som Vishy Anand, Gary Kasparov, Judit Polgar og Vladimir Kramnik. 

 

Veien videre 

Altibox Norway Chess har lagt vekt på kvalitet, kommersialisering og innovasjon som har gjort at sjakkturneringen helt siden oppstart har fått internasjonal annerkjennelse. 

Det er lagt ned utallige timer og ressurser for å oppnå statusen Stavanger har fått som internasjonal sjakkby. Spillere, presse, publikum, FIDE og alle med interesse for sjakk ser på Stavanger som en av de viktigste sjakkbyene i verden. Veien videre betyr at vi alltid må tenke innovasjon og kreativitet. 

For eksempel ble et nytt konsept lansert under turneringen i 2019, noe som gjorde at TV 2 blant annet doblet seertallene sine. Konseptet gikk ut på å innføre betydelig kortere tenketid med ingen tilleggstid når trekkene blir gjort. Klokken er en vesentlig del av spillet fra første trekk, og dersom partier ender i remis må spillerne ut i Armageddon slik at det alltid kåres en vinner. Under Armageddon får hvit mer betetenkningstid enn sort, men samtidig gir uavgjort alltid seier til sort. De som vinner langpartiet får 2 poeng, vinner man Armageddon får man totalt 1,5 poeng, mens taperne av Armageddon får ½ poeng.  

De nye reglene gjør sjakk mer publikumsvennlig, mer actionfylt, men også mer utfordrende for spillerne. Tilbakemeldingene har vært positive, både fra spillerne men også av sjakkeksperter. FIDE president, Arkady Dvorkovich, kunne for blant annet bekrefte at organisasjonen følger nøye med på fortsettelsen av denne måten å spille sjakk.

 

Altibox Norway Chess gir regionen en meget sentral plass i sjakkverden og siden oppstart i 2013 har interessen økt regionalt, nasjonalt og internasjonalt.  

Å bruke sjakk til å dyrke frem flere ”kloke hoder” er samfunnet vårt tjent med i fremtiden og gir arrangøren en langsiktig tankegang bak arrangementene som man er stolt av